Zijn Boek

26 mei 2020 | zijn boek

Cees de Gast, de graficus herontdekt

Ruimtelijke eenvoud, kleurenets, 1990 formaat 35 x 26 cm unieke druk uit een oplage van 25 etsen in diverse kleuren

UIT HET BOEK ROTZAKKEN HOOFDSTUK 9, BLZ. 187: ‘ZIJN BOEK’  

website: https://www.rotzakken.eu 

In de zomer van 2016 verscheen het boek(je) ‘CEES DE GAST, de graficus herontdekt’. Het is een soort catalogus, totaal achtenveertig pagina’s met daarin opgenomen drieënvijftig afbeeldingen van zijn grafische werken. Dit geeft slechts een zeer beknopt overzicht van de kunst die door hem gemaakt is voordat hij ziek werd. Het bijzondere in zijn werk komt goed tot uitdrukking, bijvoorbeeld, door bij het afdrukken van zijn grafiek veelvuldig gebruik te maken van toevoegingen of juist weglatingen in de reeds bestaande vormgeving.Kenners zien die bijzonderheid direct en blijven de werken van Cees de Gast nu ook nog tot de modernen rekenen.
Verder komt al bladerende door de pagina’s het veelzijdige kleurgebruik goed naar voren, wat een sterke eigenschap van hem wordt genoemd. Hij had al tijdens zijn opleiding aan de kunstacademie het lef om de metalen plaat of de lithosteen heftig aan te tasten. Ook wordt in de beoordelingsdocumentatie van zijn eindstudie vermeld dat hij het aandurfde om te spelen met tegenstellingen, zodat grillige vormen gecombineerd zijn met vaste geometrische vormgeving.
Op de Limburgse televisie ‘TV Ellef’ werd ik geïnterviewd Op 24 oktober 2018 werd in een uitzending het boek besproken.

Naar aanleiding van deze uitzending vroeg de krant mij er iets over te schrijven, over te vertellen. Een beknopte weergave:
“Cees de Gast, de graficus herontdekt.” Dit is de titel van het onlangs verschenen boek waarin een gedeelte van de grafische kunst van Cees de Gast uit Reuver wordt getoond. In het boek is grafisch werk te zien. Het boek gaat over een klein gedeelte van het leven van Cees, maar vooral over zijn uitingen in de kunst. Naast zijn grafische kunst bekwaamde Cees zich ook in vrije vormgeving. In maart 1990 kwam abrupt een einde aan zijn drukke creatieve bezigheden. Het boek dat nu verscheen ontstond doordat Ans Krebbeks met de kunst van haar man na meer dan een kwart eeuw naar buiten wilde komen. Binnenkort zal een nieuwe expositieruimte geopend worden.
Zoals al gezegd: intussen is de expositieruimte klaar. Over het boek en de kunst geef ik nu lezingen. Tevens verzorg ik lezingen over de draagkracht in de mantelzorger.
Een tweede artikel verscheen op verzoek van de verslaggever in de krant.
‘Wat blijft is de trots op zijn werk’. Hierin wordt aangegeven dat Cees rond zijn dertigste jaar naar de Kunstacademie ging. In Rotterdam zijn opleiding voltooide. De verhuizing naar Reuver komt ter sprake. De kunstafdeling die daar werd opgezet. Kortom het verhaal van een gedeelte van ons leven in en met de kunst in ons leven.