Vrijdagmiddag column 25 december 2020

25 december 2020 | Diversen, vrijdagmiddag column

Vandaag een bijzondere dag, 1e Kerstdag 2020. In Lockdown door Corona. Maar even goed gemeend en allen toegewenst:
Fijne Kerstdagen – Fröhliche Weihnachten – Joyeux Noël – Merry Christmas – Feliz Navidad 

De vrijdagmiddag columns begonnen op 5 juni 2020 met gedeelten uit de tekst van hoofdstuk 3 van het boek ‘ROTZAKKEN, invloed van micro-organismen op de hersenen’. In dit hoofdstuk is de tekst verwerkt vanuit een dagboek. Een aantal weken zullen in dit blog korte inleidingen van overige hoofdstukken uit het boek worden gepubliceerd. Deze week een bericht over de kunst en een bijbehorend boek van de kunstenaar Cees de Gast. Vandaag subhoofdstuk 9:

zijn boek

Ruimtelijke Eenvoud 4/25

ruimtelijke eenvoud, kleurenets, 1990
formaat 35 x 26 cm
unieke druk uit een oplage van 25 etsen in diverse kleuren

In de zomer van 2016 verscheen het boek(je) ‘CEES DE GAST, de graficus herontdekt‘. Het is een soort catalogus, totaal achtenveertig pagina’s met daarin opgenomen drieënvijftig afbeeldingen van zijn grafische werken. Dit geeft slechts een zeer beknopt overzicht van de kunst die door hem gemaakt is voordat hij ziek werd. Het bijzondere in zijn werk komt goed tot uitdrukking, bijvoorbeeld, door bij het afdrukken van zijn grafiek veelvuldig gebruik te maken van toevoegingen of juist weglatingen in de reeds bestaande vormgeving. Kenners zien die bijzonderheid direct en blijven de werken van Cees de Gast nu ook nog tot de modernen rekenen. Verder komt al bladerende door de pagina’s het veelzijdige kleurgebruik goed naar voren, wat een sterke eigenschap van hem wordt genoemd.

Toelichting: deze afdruk siert de voorpagina van zijn boek ‘Cees de Gast, de graficus herontdekt‘. Ik zou graag willen uitleggen hoe deze kleurenets gemaakt is. Hoe de vele kleurstellingen in één druk op papier zijn gekomen. Maar niemand kan verklaren hoe dit kunstwerk tot stand kwam. Cees de Gast maakte bij het afdrukken van zijn grafisch werk vóór elke druk de etsplaat opnieuw schoon. Ging vervolgens de hele bewerking herhalen. Telkens opnieuw ininkten, afslaan enz. Kortom het totale proces om een prent te maken werd bij elke afdruk steeds opnieuw opgestart. Zo ontstond zijn unieke werk. Bij de bijzondere ets, die hier is afgebeeld, hebben al vele mensen verbaasd staan te kijken en verwonderd gereageerd op de kwaliteit en het gebruik van de tot nu toe voor ons onbekende techniek. 

Het boek ‘Rotzakken’ is te koop via:      

Het boek ‘Rotzakken’ is te koop via: 
www.bol.com.nl
www.probook.nl 
in de expositieruimte: Rijksweg 12 te Reuver 

reageren: anskreb@ziggo.nl